GABONAK ERRUMANIAN

Tradizioaren, fedearen eta kultura-aniztasunaren ospakizuna

Errumanian, Gabonak jai bat baino askoz gehiago dira; espiritualtasun, sinbolismo eta alaitasun komunitario handiko garaia da. Kristau tradizio ortodoxo handienetakoa duen herrialdea izaki, Gabonetako ospakizunek ondare kultural aberatsa islatzen dute, elementu erlijiosoak, landa-ohiturak eta komunitate-zentzu sendoa uztartzen dituena. Hala ere, denboraldi hau are liluragarriagoa egiten duena elkarrekin bizi diren tradizioen aniztasuna da, bereziki errusiar-lipovena bezalako komunitateetan, jaiei beren ukitu bereizgarria ematen baitie.

Errumaniar gehienentzat, Gabonak kristau fede ortodoxoan oinarritutako ospakizuna dira. Elizak fededunez betetzen dira meza berezietan, eta etxeetan debozio eta prestakuntza giroa arnasten da. Tradizio ikonikoenetako bat Eguberrietako kantua da. Haur eta heldu taldeak ibiltzen dira auzoetan, Kristoren jaiotza iragartzen duten abesti tradizionalak abestuz. Kantu horiek, gozoki, fruta edo diru-kopuru txikiekin sarituak, abegi ona eta esker ona adierazten dute, familiak eta komunitateak alaitasun eta oparotasun keinu batean elkartuz. Jakina, gastronomia Errumaniako Gabonetako beste zutabe bat da, eta nabarmentzekoak dira sarmale (haragiz betetako aza biribilkiak), cozonac (ogi gozoa intxaurrekin eta kakaoarekin) eta hestebete artisauak, ahosabaia eta espiritua atsegin dituztenak. Hala ere, aldez aurretik “Jaiotzaren baraua” egiten da, Gabonak baino 40 egun lehenago haragia, esnekiak eta arrautzak kontsumitzea debekatuz. Helburua fededunei moderazioaren, umiltasunaren eta ikuspegi espiritualaren garrantzia gogoraraztea da, bihotzak Kristoren jaiotzaren ospakizunerako prestatuz.

Lipoveniar errusiarren Gabonak Errumanian

Lipoveniar errusiarrentzat, staroveri bezala ere ezagutzen direnak (antzinako fededunak), Gabonak egutegi erlijiosoko jai garrantzitsuenetako bat dira. Antzinako erritoko ortodoxoak direnez, juliotar egutegiari jarraituz ospatzen dituzte jaiak, egutegi ortodoxo ofizialarekiko 13 eguneko aldearekin, Gabon gaua urtarrilaren 6an ospatuz eta Gabon eguna urtarrilaren 7an. Ospakizun guztietan bezala, Gabonak etxeko prestaketekin hasten dira: etxeak garbitzen dira, olio-lanparak pizten dira eta, zenbait egun lehenago, festa-oturuntza xehetasunez antolatzen da. Eguberri bezpera (Ajun) barau zorrotzeko eguna da, sacelnic izenez ezagutzen dena. Gabonetako espiriturako sarrera soiltasunez eta biluztasunez egiten da, bezperako liturgietara joanez. Liturgiaren ondoren, familiak etxera itzultzen dira mahaiaren inguruan ospatzeko, barauaren amaiera sinbolizatzen duten plateren ugaritasunak markatuta. Txerri-haragia da protagonista, eta hainbat espezialitate ditu, hala nola holodetsa (haragi-gelatina), errefau pikatzailearekin edo erremolatxarekin zerbitzatua, sarmalea (aza biribilkiak edo mahatsondo-orri beteak), etxeko saltxitxak eta beste jaki batzuk, familia bakoitzaren ohituren arabera. Lipoveniar errusiarrentzat, Gabonak ez dira soilik ospakizun erlijiosoa, baizik eta baita beren nortasun kulturala eta komunitate zentzua berrestea ere. Tradizioei eustea sustraiekiko errespetu-ekintza bat da, eta horiek definitzen dituzten balio espiritualak babesteko modu bat.

+ Irakurri

IBARRA PENTSUAK Ixerren errotutako negozio familiarra

2025/12/03

IBARRA PENTSUAK DENDAKO NIEVES ETA AGURTZANE AMA-ALABAK, BELAUNALDI ARTEKO LEKUKOA NOLAIGARO DEN KONTATU DIGUTE. BASERRIKO BIZIMODUA ETA GANADUAREN INGURUKO JARDUERA

«RODAJE ASKOTAN PARTE HARTZEA GUSTATUKO LITZAIDAKE, HORREK ONA NAIZELA ADIERAZIKO LUKE»

2025/12/03

Sergi Sarmiento Agirregoikoa zinema espezialista Sergi Sarmiento zornotzarra Bartzelonan ari da prestatzen zinema-espezialista izateko. Eszena-borroka, akrobaziak, parkourra eta efektu bereziak

“Sukaldaritza lagun izan dudan hizkuntza da, arrazoia dudanetik”

2025/12/02

Pablo LĂ³pez Zambrano chef de Antxeta by Taberu INGALATERRA, FRANTZIA, JAPONIA EDO BARTZELONAKO SUKALDEETAN BIDAIATZEN ETA TREBATZEN BI HAMARKADA BAINO

This website uses cookies to enhance your browsing experience and ensure the site functions properly. By continuing to use this site, you acknowledge and accept our use of cookies.

Accept All Accept Required Only